Frisør – et yrke for deg?

Frisør – et yrke for deg?

Vi på Karrieresenter Østfold har fått mulighet til å intervjue Marita Stene Pettersen som har jobbet som frisør i mange år. Hun har jobbet som ordinær ansatt, drevet egen frisørsalong og har nå utdannet seg til yrkesfaglærer. Går du med en drøm å jobbe innen dette yrket, kan du få nyttig informasjon om dette her! Foto: Pexels.

Som frisør opplever man ofte å få mye positive tilbakemeldinger av fornøyde kunder daglig. Det har jeg alltid opplevd som positivt i min hverdag som frisør. Det er viktig at man trivdes med kundeservice og at man er glad i å jobbe med ulike mennesker dersom man velger å bli frisør.

– Marita Stene Pettersen

1: Hva skal til for å få jobb som frisør?

Det er ulike måter å få et fagbrev i frisørfaget. Man kan gå Vg1 og Vg2 på ordinær videregående skole og være læring i en frisørsalong i 2 år. En annen mulighet er å ta 1 år på privatskole og være lærling i 2-3 år. Læretiden kombineres med 1 dag i uken på skole. Det er også mulig å ta hele fagbrevet hos en frisørsalong som er godkjent lærebedrift. Man må selv finne en frisørsalong hvor man kan ta læretiden. Dette kombineres også med 1 skoledag i uken. Det kan være nyttig å ta kontakt med opplæringskontoret for frisører i Østfold får å få oversikt over mulige læreplasser.

2: Finnes det mulighet å jobbe i bransjen uten formell kompetanse?

Ja, dessverre så er ikke frisør en beskyttet tittel så hvem som helst kan starte en frisørsalong eller jobb uten den formelle kompetansen. Marita anbefaler alle som vil bli frisør om å ta fagbrev, da det er viktig med tanke på kvaliteten og stoltheten i yrket.

3: Hva mener du er viktig ved rekruttering av nye ansatte?

Det første jeg ser på er orden/ oppførsel karakter fra videregående skole og hvor mye fravær de har. Jeg er ikke opptatt av hvilke karakterer de har. Jeg opplever det som positivt om den som søker jobb kommer innom frisørsalongen selv med sin cv. Det gir et godt førsteinntrykk. Jeg ser også på om vedkommende er kreativ, liker å skape og har formsans. Det er selvsagt også viktig at man fremstår som en sosial og imøtekommende person, da dette er viktige egenskaper å inneha dersom man vil jobbe som frisør.

Det er en fysisk krevende jobb å være frisør. Det er statisk arbeid og mye ståing, så det er viktig at den som ønsker å jobb i yrket tar vare på seg selv og er i fysisk god form. Det er også viktig at man er opptatt av egen helse og sikkerhet med tanke på at vi jobber med sterke kjemikaler i frisøryrket.

Foto: Pexels.

4: Er det mulighet for andre oppgaver/utviklingsmuligheter innen dette yrket?

Ja, det er mulighet for å ta ulike kurs for å holde seg faglig oppdatert, man kan jobbe som selger for hårprodukter. Det er mulig å utdanne seg til kolorist, og være kursholder for andre salonger. Man kan starte egen frisørsalong eller man kan gå inn i et samarbeid med andre aktører innen personlig pleie og   for eksempel drive et velværesenter. Det er også mulig å utdanne seg til å bli yrkesfaglærer, slik som jeg har gjort nå ved siden av jobb. Med en bachelorgrad har man også mulighet til å utdanne seg videre dersom man ønsker dette i fremtiden.

5: Har du noen tips til de som ønsker å søke jobb som frisør? (hvor legges ledige stillinger ut?)

Når man rekrutterer i frisørbransjen er mitt inntrykk at det ofte går gjennom nettverk og kjente. Det benyttes i liten grad søkeportaler. Mange starter som lærling og får jobb der de har vært lærling, eller benytter frisørsalongen hvor de var lærling sitt nettverk til å skaffe andre jobbmuligheter. Utover dette så syntes jeg personlig alltid at det er hyggelig at noen kommer innom med cv/åpen søknad og viser interesse på den måten.

Søke jobb? Se filmer og lær deg alt om jobbsøkerprosessen.

6: Hvordan ser fremtiden ut for dette yrket? (Økt behov for bemanning?)

Slik jeg ser det vil det alltid være behov for bemanning i denne bransjen. Så per i dag vil det ikke være utfordrende å få en jobb som frisør. Samtidig ser man at antall søkere som vil ha et fagbrev som frisør øker. Det ser ut til at yrkesfag er blitt mer attraktivt, så det er vanskelig å spå akkurat hvordan fremtiden vil se ut med tanke på behov for bemanning i yrket.

Les mer om fremtidens arbeidsliv.