Den 18. april arrangerer Karrieresenter Østfold sin årlige fagdag, og i år har vi fokus på «Karriereveiledning og ungt utenforskap». I dette innlegget ønsker vi å dele noen betraktninger om temaet som en introduksjon til selve dagen.
Hva menes med utenforskap
Utenforskap er det motsatte av opplevd deltakelse i fellesskap. I dag omtales ofte ungt utenforskap som NEET (Not in Education, Employment or Training), unge mennesker mellom 15 og 29 år som står utenfor arbeid, opplæring og utdanning. I Norge viser tall fra SSB at 9,7 % av unge under 30 år er uten jobb og skole. Østfold er et av de fylkene som har størst utfordringer.
FNs sosiale bærekraftsmål
FN har nedfelt 17 mål for en bærekraftig utvikling, disse målene utgjør en plan for å bekjempe ulikhet, utrydde fattigdom og stoppe klimaendringene. Bærekraftsmålene henger sammen, og kan deles inn i tre områder: miljø og klima, økonomi og sosiale målsettinger. For å bekjempe utenforskap er de sosiale målene særlig aktuelle. På fagdagen er mål nr. 1 Utrydde fattigdom, nr. 3 God helse og nr. 4 God utdanning særlig aktuelle. I tillegg henger et av de økonomiske målene, nr. 8 Anstendig arbeid, tett sammen med denne utfordringen.
Det 17. bærekraftsmålet er «Samarbeid for å nå målene». Dette stemmer godt overens med Partnerskap for karriereveiledning som ble etablert i Østfold i 2009. En grunntanke i partnerskaps-arbeidet er nettopp at ingen kan løse utfordringene alene, og at vi derfor må samarbeide. Lykkes vi med å nå FNs bærekraftsmål, vil vi samtidig kunne lykkes med å øke unges deltakelse og minske utenforskap.
Karriereveiledning har en rolle i å bekjempe utenforskap
Kan karriereveiledning bidra til å bekjempe utenforskap? Ifølge Frank Parsons er svaret på dette ja. Han regnes som den moderne karriereveileders grunnlegger, og han mente at karriereveiledning kunne bidra til et mer sosialt rettferdig samfunn. I Norge skal karriereveiledning i skoler, på karrieresentre og i NAV bidra til at flest mulig lykkes med utdanning og arbeid. Det er derfor mulig å si at bekjempelse av utenforskap har vært en del av karriereveiledningen siden starten, og at karriereveiledere har jobbet for å nå mange av FNs bærekraftsmål siden lenge før disse ble oppfunnet!
Nasjonalt kvalitetsrammeverk for karriereveiledning sier at karriereveilederen har innsikt i hvordan sosiale kategorier kan påvirke individets karriereutvikling. Karriereveilederen kjenner også til konsekvenser av utenforskap og betydningen av inkludering og sosial rettferdighet for individ og samfunn. Karriereveiledning kan bidra til å nå de sosiale bærekraftsmålene blant annet gjennom de ulike veiledningsaktivitetene som blir gjennomført hos de ulike aktørene innenfor feltet.
Kunnskap og bevissthet
Målet med fagdagen er at vi skal få mer kunnskap om utenforskap i nye Østfold, men også bli bevisst karriereveiledningens rolle i å forebygge og bekjempe utenforskap og få kjennskap til verktøy som kan benyttes i dette arbeidet. Vårt ønske for dagen er at den fører til refleksjon over egen rolle og løfter fram det viktige bidraget vi karriereveiledere allerede yter.
Velkommen til fagdag, vi gleder oss til å se deg!
Se alle våre arrangementer og meld deg på nyhetsbrev for veiledere