Hva gjør man egentlig når man ikke kommer inn på ønsket studium? Hva er mulighetene? Og hvordan velger man riktig vei? I dette innlegget deler vi våre tips til deg som ikke fikk innfridd ønsket studieplass. Foto: Photo by Kyle Broad on Unsplash
Se andre alternativer
Det kan være veldig skuffende og føles som verdens undergang når du ikke kommer inn på studiet du ønsket. Men i denne situasjonen gjelder det å åpne øynene og se fremover etter andre alternativer. En stengt dør kan åpne nye muligheter. Målet med å ta en utdanning er at du skal få deg en jobb med arbeidsoppgaver du vil mestre og trives med. En utdanning er kun en inngangsbillett og ofte et springbrett til utallige jobber og videreutdanninger senere. Arbeidsmarkedet endrer seg raskt og innen du er ferdig utdannet , kan situasjonen være annerledes i den bransjen du sikter mot. Derfor bør du forberede deg på at du må fylle på med kompetanse og bytte jobb flere ganger i løpet av din karriere. Kandidatundersøkelser viser dessuten at studenter med ulik utdanning, jobber med de samme oppgavene. Kanskje det finnes en alternativ vei til målet for deg?
Studer i utlandet
Flere skoler i utlandet har løpende opptak frem til klassene er full. Har du sjekket om det er skoler i utlandet som har de samme fagene og utdanning du ønsket deg i Norge? I mange land i Europa, USA og Australia er det studiestart først i september/oktober, så her det fortsatt muligheter for deg som vil begynne å studere nå i høst.
Det er flere fordeler ved å studere i utlandet. I tillegg til fagutdanning får du økt kulturforståelse, språktrening og du knytter internasjonale kontakter. Ikke minst tilegner du deg erfaring og egenskaper som flere arbeidsgivere setter pris på i jakten på nye medarbeidere.
Ønsker du mer informasjon eller veiledning om studier i utlandet finnes det flere organisasjoner som kan bistå deg med dette. En god start kan være å kontakte ANSA eller NOKUT.
Få arbeidserfaring
Skal du ikke studere i høst, gir det deg en gylden mulighet til å prøve ut arbeidslivet. Det kan hjelpe deg å forstå hva du liker og ikke liker å drive med. Dette er verdifull kunnskap. I tillegg til arbeidserfaring, får du mulighet til å bygge nettverk og relasjoner som kan være viktig for deg senere.
Reis – opplev verden
Å reise kan også gi deg nyttig lærdom som du vil få bruk for når du skal ut i arbeidslivet. Så, om du ikke vet hva du vil gjøre fremover, kan det være en ide å reise litt. De færreste har råd til å reise rett etter videregående. Sett av tid til å jobbe en periode og spar penger slik at du kan dra ut på eventyr. Underveis på reisen gjør du kanskje oppdagelser som gjør det klarer for deg hva du skal bruke tiden din på når du kommer hjem igjen.
Engasjer deg – bygg nettverk og få erfaring
Vi lever i et referansesamfunn og et godt nettverk er viktig å ha når du er jobbsøker. Det er ikke bare på reise og gjennom betalt arbeid man kan bygge nettverk. Å utsette studiene et år gir deg mulighet til å engasjere deg i ulike foreninger eller organisasjoner. Her får du mulighet til å lære mer om temaer du synes er interessante og du kan få erfaring med mange ulike arbeidsoppgaver. Er du opptatt av miljøet, kan du for eksempel bli medlem i en miljøorganisasjon og bidra til oppgaver de måtte ha bruk for. Det kan være markedsføring, tekstproduksjon, grafisk design, økonomi, rekruttering o.l.
Ta opp fag
Om du vet hva du vil, men ikke har nok poeng eller gode nok karakterer for å komme inn, er det en mulighet å forbedre karakterene dine fra videregående, og/eller samle tilleggspoeng. Dette vil kunne øke sjansene dine for å komme inn på studiet til neste år. Det er ikke noe nederlag å bruke litt tid på å komme inn på drømmestudiet.
Ta universitetsfag
For å få flere poeng og sikre at du kommer inn på drømmestudiet kan det å ta fag på universitetet eller høyskole også være et alternativ. Ved å fullføre 60 studiepoeng, får du nemlig 2 tilleggspoeng. Å ta enkeltemner eller fag gir deg også litt innblikk i om studiet faktisk er noe for deg. Det å være på campus å få del i et nytt miljø er en god erfaring, og kanskje oppdager du en retning du ikke har tenkt på før?
Folkehøgskole
Et år på folkehøyskole kan gi deg tid til å tenke på hva du virkelig vil. Året gir deg også 2 studiepoeng som vil kunne hjelpe deg i neste års opptak. Du kan få venner for livet og du blir godt trent i samarbeid og relasjonsbygging. Det er fortsatt flere folkehøyskoler som har ledige plasser. Kanskje et år på folkehøyskole er noe for deg?
Fortsatt usikker på hva du skal gjøre? Få gratis karriereveiledning.
Å snakke med en karriereveileder kan hjelpe deg til å finne ut av dine muligheter, din motivasjon, sortere informasjon og legge en plan for din karriere.
Det at du ikke kom inn på førstevalget, er kanskje ikke så dumt allikevel? Bruk oss på Karrieresenter Østfold til å veilede deg videre. Vi tilbyr gratis veiledningssamtaler i våre lokaler, på Skype eller over telefon. Du kan også ta kontakt i chatten vår på nettsiden eller på Facebook.
Bestill gratis karriereveiledning enkelt her.
Lykke til med veien videre!