Lar du deg angripe av tankevirus når du skal på jobbintervju?

Lar du deg angripe av tankevirus når du skal på jobbintervju?

«De kommer helt sikkert til å skjønne at jeg ikke er kvalifisert til denne stillingen.» «Jobbintervjuet er på slutten av dagen, det betyr sikkert at de har innkalt de mest interessante først, så da har jeg nok ikke en sjanse uansett!»

Kjenner du deg igjen? I så fall deler du skjebne med mange. Tankevirus, kaller psykologen Hanne H. Brorson negative tanker som sniker seg inn, gjerne når du minst ønsker dem. For eksempel før du skal på intervju til en jobb du virkelig har lyst på. Tankene stjeler energi og skaffer deg unødvendige bekymringer.

Dette er noen av de typiske tankevirusene, ifølge Brorson:

  1. Vær perfekt-viruset. Du burde ha lest gjennom intervju-tipsene du fant på nettet en ekstra gang, selv om du har lest dem tre ganger allerede. Tenk om alt skjærer seg av den grunn?
  2. Katastrofeviruset Du oppdager at knappen i det ene skjorteermet har falt av idet du går inn til intervjuet. Nå tror de sikkert at du ikke har orden på noe som helst, og kommer selvfølgelig til å velge en annen kandidat!
  3. Tenk hvis-viruset I den første jobben du hadde, var du ikke spesielt flink og du skjønte fort at stillingen ikke passet for deg. Tenk om du får spørsmål om hvordan du mestret akkurat denne jobben!
  4. Fareviruset Akkurat denne dagen må du ikke komme for sent. Men det skjedde jo en trafikkulykke på denne veistrekningen i forrige uke. Bør jeg i det hele tatt ta bilen? Men det passer jo ikke med offentlig transport, kanskje jeg bør avlyse!
  5. Overtrovirus Du pleier alltid å ha på deg den mørkeblå jakka når du skal på viktige møter. Men nå er jakka på rens og du må velge den svarte – et dårlig utgangspunkt!
  6. Tankeleser-virus Du blir ønsket velkommen og hilser på dem som skal intervjue deg. Men den ene ser deg ikke inn i øynene. Det må være fordi de egentlig er uinteressert i deg og allerede har bestemt seg for en annen!
  7. Zoom-virus En av intervjuerne spør om du har noen svake sider, og du forteller at du kan være litt utålmodig. Dette blir du sittende og tenke på videre (viruset zoomer inn på det negative).
  8. Sånn-er-det-bare-virus Den andre som intervjuer deg har et fotballklubb-merke på seg. Du er overhodet ikke sportsinteressert og tenker «her kommer jeg aldri til å passe inn».
  9. Jeg-trenger-veldig-lite-bevis-før-jeg-konkluderer-virus Intervjuerne er ganske formelle i måten de snakker på. De liker deg ikke, konkluderer du, og tenker at nå er løpet kjørt, du kan egentlig like gjerne bare reise deg og gå.
  10. Baksnakkevirus Du blir bedt om å fortelle hva du kan bidra med i stillingen. Du nevner de tre punktene du har forberedt, men etterpå tenker du at de andre som er inne til intervju sikkert hadde mye mer erfaring. Så hvorfor tok du deg i det hele tatt bryet med å søke, du har jo «ingenting» i bagasjen!

«Medisinen»

«Medisinen» mot disse virusene er det Hanne H. Brorson kaller psykologiske vitaminer, Avsløringsvitaminet hjelper deg å avsløre tanker du ikke kan stole på. Diskusjonsvitaminet forteller deg at en situasjon alltid kan forstås på minst tre måter – som positiv, negativ eller nøytral (tankevirusene tolker den alltid negativt). Aksepteringsvitaminet forteller deg at tankevirus er noe som kommer og går, møt dem med et skuldertrekk og la dem passere. Eksponeringsvitaminet er å gjøre noe du gruer deg til – for eksempel å søke enda en jobb, selv om du har fått 40 avslag.

For kanskje får du jobben. Kanskje betyr mangelen på blikkontakt hos intervjueren slett ikke at du er uinteressant, men at han eller hun er sliten. Den formelle stilen kan bety at intervjuerne vil være topp konsentrert når de snakker med akkurat deg. Og den manglende skjorteknappen var det ingen som la merke til.

En ekstra «medisin» kan uansett være å forberede seg godt til jobbintervjuet. Det kan gi deg bedre kontroll over tankeviruset. Du kan også bestille time hos oss i Karrieresenter Østfold for intervjutrening.

Les mer i boka Tankevirus av Hanne H. Brorson.