Har du blitt invitert på jobbintervju, har arbeidsgiver funnet deg kvalifisert for stillingen. Gjennom et jobbintervju ønsker arbeidsgiver å bli kjent med deg som person, finne ut hva som motiverer deg, vurdere deg faglig og finne ut av dine personlige egenskaper. Dersom arbeidsgiver tror du er rett person for jobben, vil det også være et mål for dem å få deg til å ønske stillingen. Samtidig skal du på et jobbintervju også finne ut mer om stillingen og om dette er noe som passer for deg. Som regel gjøres et jobbintervjuet ansikt til ansikt, men noen ganger gjøres det over telefon eller video. Foto: dusan jovic on Unsplash
Se film for tips til jobbintervjuet og alt du trenger å vite om jobbsøking
Arbeidssøkere som lykkes i intervjuet kjennetegnes ved at de:
- Forstår hva arbeidsgiver er opptatt av og skreddersyr kommunikasjonen til jobben han søker
- Kjenner seg selv og hvordan han oppfattes av andre
- Kjenner til hvilke erfaring og egenskaper som er av verdi for arbeidsgiver
- Vet hva stillingen innebærer og hva som skal til for å mestre den
- Får fram sin motivasjon for å søke stillingen, hvorfor de vil ha jobben og hva de kan bidra med
- Underbygger argumentasjonen sin med eksempler og historier
Hvordan forberede deg til jobbintervjuet?
I tillegg til din faglige dyktighet og personlige egenskaper, vil arbeidsgivere sjekke ut din interesse og motivasjon for jobben. Prøv å ta arbeidsgivers perspektiv når du forbereder deg. Hva er viktig for dem? Finn ut mest mulig om arbeidsgiver, søk informasjon på nettet og i nettverket ditt.
Øv før jobbintervjuet!
Det er utfordrende å snakke om seg selv på et intervju. Det er viktig å holde fokus på det som er viktig for arbeidsgiver og stillingen du søker. Bruk gjerne CV-en din som utgangspunkt og fremhev det som er mest relevant for stillingen du søker. Øv på å utdype og fremheve det du kan og er god til. Forbered eksempler som beskriver dine egenskaper i tillegg til eksempler på hvordan du har løst arbeidsoppgaver/problemer tidligere. Hva lærte du av dette? Foto: Photo by dusan jovic on Unsplash
Ofte stilte spørsmål i jobbintervjuet
Det er vanlig å få spørsmål om dine sterke og svake sider og hvor du har forbedringspotensial. Et tips er å spørre en som kjenner deg godt, gjerne en god kollega, slik at du får reflektert rundt disse spørsmålene.
Hvorfor skal vi tilby deg denne jobben? Hvordan vil du løse oppgavene? Hva gjør deg til en verdifull medarbeider? Dette er eksempler på andre spørsmål du kan få og som det er viktig å tenke gjennom før du stiller til intervju. Det kan også bli stilt spørsmål som «Hvorfor ønsker du å slutte i jobben du har i dag?» eller «Har du noen gang vært i en konflikt på jobben?»
Husk at alt du forteller i intervjuet skal være sant. At du skal være ærlig betyr ikke at du må dele alt i detalj. En arbeidsgiver er interessert i å få vite om hvordan du er og hvordan du tenker. Spør deg selv om hva som er relevant for dem, tenk på forhånd gjennom hvordan du vil svare på slike spørsmål og hvor grensene dine går.
Fortell hvorfor du er motivert for jobben
Gi gjerne uttrykk for at du er interessert i stillingen, selv om du kanskje tenker at det er en selvfølge. I tillegg til faglige forutsetninger, utviklingspotensial og hvem du er som person, vil det være viktig for intervjuer å finne en som er motivert for jobben. Vær tydelig!
Forbered spørsmål til arbeidsgiver
Du skal finne ut om dette er riktig arbeidsplass for deg. Dette kan du gjøre ved å stille spørsmål til intervjueren. At du har forberedt spørsmål vil arbeidsgiver ta som tegn på at du er engasjert og interessert. Her noen eksempler på spørsmål du kan stille på intervju:
- Hvordan vil dere beskrive arbeidsmiljøet i avdelingen?
- Hva mener dere vil være de største utfordringene for den som får jobben?
- Kan dere beskrive en typisk dag i denne stillingen
Noen tips til deg som skal på jobbintervju
- Du kan aldri være for godt forberedt til et jobbintervju.
- Les relevant informasjon som årsrapport, nettsider og spør deg for.
- Ta med deg utlysningsteksten, CV, søknad og egne notater i intervjuet.
- Spør avslutningsvis om når og hvordan du kan forvente å få tilbakemelding.
- Husk å kle deg pent og nøytralt. Er du usikker på hva som er vanlig antrekk, ring sentralbordet og spør. Du skal ikke bli husket for klærne, men for hvordan du kan utføre oppgaven.
Vil du lære mer om hvordan du kan forberede deg til jobbintervjuet? Meld deg på et av våre webinarer om jobbsøking. Ønsker du jobbintervjutrening eller veiledning rundt CV, søknad eller jobbintervjuet er du alltid velkommen til gratis veiledning hos oss på Karrieresenter Østfold.