Er du senior i arbeidslivet har du verdifull erfaring og kompetanse som kan være til stor nytte for bedriften.
Arbeid er en viktig del av identiteten for mange, og det gir både glede og mening å gå på jobb. Å være aktiv i arbeidslivet bidrar til at man holder seg oppdatert og møter faglige utfordringer. Meningsfulle oppgaver og muligheter for samarbeid kan bedre både fysisk og mental helse. Arbeidsplassen er dessuten en viktig arena for sosial tilhørighet og fellesskap.
Er du senior i arbeidslivet har du verdifull erfaring og kompetanse som kan være til stor nytte for bedriften. Det gir en god følelse å bidra med fagkunnskap i tillegg til forståelse for arbeidsprosesser, kommunikasjon og samarbeid. Mange seniorer representerer stabilitet og robusthet, noe som er spesielt verdifullt i et arbeidsliv med stadige endringer. Som jobbsøker er det nyttig å være bevisst på hva du har av taus kunnskap.
Sett ord på din seniorkompetanse
Sett ord på din seniorkompetanse som kan gjøre deg attraktiv som jobbsøker. Kanskje noen av følgende punkter passer for deg?
- Fagkompetanse: Du er glad i å holde deg faglig oppdatert og har gjennom yrkeslivet hatt ulike roller knyttet til eget fagfelt. Du har derfor evne til å se faget fra flere synsvinkler.
- Kunnskapsdeling: Du liker å tilegne deg ny kunnskap og tenker at du kan bidra med kompetanseoverføring til kolleger ved å samarbeide i team eller fungere som mentor.
- Problemløsning: Du har sammensatt erfaring som gir deg grunnlag for å løse problemer raskt og effektivt. Du har sett lignende utfordringer før og kjenner arbeidsprosesser som bidrar til gode løsninger.
- Bred samfunnsforståelse: Du har alltid vært en lyttende og interessert person. Dette har gitt deg bred samfunnsforståelse og kjennskap til strukturer og organisering, samt evnen til å se helheten.
- Nettverk: Gjennom årene har du opparbeidet et omfattende nettverk som kan være verdifullt for virksomheten i form av samarbeid, partnerskap og forretningsmuligheter.
- Stabilitet og pålitelighet: Du har innarbeidet god arbeidsmoral og er dedikert til jobben, noe som smitter over og bidrar til et stabilt arbeidsmiljø.
Samfunnets utfordringer og seniorenes rolle
Norge står overfor en stor utfordring knyttet til arbeidskraft i årene som kommer. Den voksende andelen av befolkningen er eldre mennesker, og det er færre yngre til å ta over. Dette betyr at den samlede arbeidsstyrken blir redusert, mens andelen eldre som trenger velferdstjenester øker (Regionenes arbeidskraftløft 2025)
Som senior er du kanskje både frisk og aktiv, og har fortsatt mye å bidra med i arbeidslivet. Står du lenger i jobb kan det gi personlig vekst og være til nytte for samfunnet!
Det finnes en rekke eksempler og praksis fra ulike bransjer som f.eks. sykehus, industri, finans og teknologi. Vil du lese mer om bransjer og arbeidsplasser som jobber med systematisk utvikling av seniorer, kan du finne det her: Arkiv for Eksempler & praksis – Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv