Hjem      For veiledere      Karriereteorier

«Rett person på rett hylle»

– John L. Holland

I 1959 kom John L. Holland med sin første utgave av sin teori om yrkesvalg. Den var inspirert av de tidligere trekkfaktorteoriene om karrierevalg der tanken var at det var mulig å utvikle metoder som kunne klassifisere mennesker og finne den “optimale” matchen mellom menneske og jobb. Holland mente at dette var avgjørende for personlig tilfredshet, suksess og for en stabil karriere.

Holland var i tillegg inspirert av differensialpsykologien, der studier innen adferdsgenetikk hadde påvist at vi har stabile disposisjoner, som verdier, interesser, personlighet og adferdsrepertoar, som kan identifiseres. Med dette som grunnlag utviklet Holland en teori der han delte mennesker i seks personlighetstyper ut fra en persons likhet med personlighetstrekk, adferd og preferanser som karakteriserte den aktuelle typen. Holland kategoriserte ulike arbeidsmiljøer og deres spesielle krav til kompetanse, prestasjoner og samarbeidsformer etter de samme seks typene. De seks personlighetstypene er realistisk (R), teoretisk (I), kreativ (A), sosial (S), foretaksom (E) og systematisk (C), og kalles RIASEC-modellen. En person kan ligne en, to eller alle seks typer. Kombinasjonen av de to eller tre mest dominerende typene, personens profil, kalte han SDS-kode.

Holland har med arbeidet sitt inspirert et stort antall forskningsprosjekter, og de testverktøyene som er blitt utviklet på bakgrunn av hans teori er blitt brukt av karriereveiledere verden over. Dette kan blant annet skyldes at teorien virker logisk og er lett å bruke, og at den fortsatt er aktuell i dag.

Kilde: Højdal, L. & Poulsen, L. (2012) Karrierevalg Teorier om valg og valgprocesser. Schultz.

Tegning av en person som mottar e-postvarsel på laptopen sin

Nyhetsbrev for veiledere

Meld deg på nyhetsbrevet for veiledere og hold deg oppdatert på kommende arrangementer og nyheter fra oss.
Nyhetsbrevet er ment for deg som arbeider med karriereveiledning, i en eller annen form.

  • Ved å melde deg på nyhetsbrevet, samtykker du til at vi sender deg e-post. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på linken nederst i e-posten. Vi deler aldri e-postadressen med tredjepart.