Utdanningstilbudet i Norge

Se oversikt
Tegning av en person som har fått e-postvarsel på mobiltelefonen sin

Nyhetsbrev fra Karrieresenter Østfold

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få nyttig informasjon rett i innboksen din. Nyhetsbrevet er ment for deg som søker jobb, skal ta utdanning, eller jobber med karriereveiledning.

  • Ved å melde deg på nyhetsbrevet, samtykker du til at vi sender deg e-post. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på linken nederst i e-posten. Vi deler aldri e-postadressen med tredjepart.

Ofte stilte spørsmål om utdanning og kompetanse

Vi har ikke fasiten på hva som er riktig utdanning for deg. I veiledning kan du kartlegge dine muligheter og dine interesser, samt videreutvikle din valgkompetanse. Dette kan være til stor hjelp når du skal velge utdanning.

Du kan også prøve vårt nettkurs om valg.

Det er i hovedsak Lånekassen som tilbyr studiefinansiering av utdanninger i Norge og utlandet.

Det er også mulighet for å søke støtte fra ulike legater.

Du kan også prate med din arbeidsgiver eller ditt lokale NAV kontor dersom du lurer på dine muligheter for finansiering av utdanning.

De fleste innvandrere som kommer til Norge, kommer med medbrakt kompetanse i form av utdanning eller yrkeserfaring. Det er viktig å sjekke om utdanningen er godkjent her i Norge. Det er utdanningen og hva godkjenningen skal brukes til, som bestemmer hvilken godkjenning du trenger og hvor du skal sende søknaden om godkjenning.

Les mer på NOKUT sine hjemmesider.

Sammen med en karriereveileder kan du finne ut av hva slags utdanning du vil velge å søke på. Selve søknadsprosessen må du gjøre selv. For høyere utdanning søker du via samordna opptak.

Ønsker du videregående opplæring for voksne, søker du via vigo.

Du kan ta hele eller deler av studier i utlandet. For å være sikker på at dine studier i utlandet kan godkjennes her i Norge, oppfordrer vi deg til å undersøke studietilbudet grundig før du drar.

  • ANSA – For deg som studerer eller vil studere i utlandet
  • studentum.no – Høyere utdanning og studier i Norge og utlandet
  • utdanningiverden.no – Utdanning i verden
  • NOKUT – Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninga

Er du usikker på hvordan du skal lese ditt vitnemål og regne ut dine karakterpoeng kan du bruke karakterkalkulatoren på utdanning.no eller kontakte skolen din.

Videregående opplæring for voksne er et fylkeskommunalt tilbud. Har du spørsmål om voksenopplæring kan du ta kontakt med din fylkeskommune. Du kan lese mer på Østfold fylkeskommunes nettsider eller kontakte Viken fylkeskommune på telefon 32 30 00 00.

Hvis du har rett til videregående opplæring for voksne, har du også rett til gratis realkompetansevurdering. Det er fylkeskommunen som gir tilbud om realkompetansevurdering. Du kan lese mer om dette på Viken fylkeskommunes nettsider.

Vil du å søke opptak til høyere utdanning på bakgrunn av din realkompetanse kan du lese mer om dette på samordnaopptak.no. Husk at fristen for å søke høyere utdanning på bakgrunn av realkompetanse er 1. mars. Det kan også være lurt å ta kontakt med det aktuelle lærestedet eller lese mer på lærestedets nettsider for å få en oversikt over deres dokumentasjonskrav.

Tegning av en snakkeboble med et spørsmålstegn i