Bør jeg søke sommerjobb?

blogg bør jeg søke sommerjobb

En sommerjobb kan være en viktig inngangsbillett til arbeidslivet. Om du er skoleelev, student, mellom jobber eller rett og slett trenger en sommerjobb gjør du lurt i å investere noen av ferieukene dine på en arbeidsplass. Her gir vi deg fire grunner til hvorfor det er lurt å søke sommerjobb, og følger opp med nyttige tips du kan ta med deg i jobbjakten. Foto: Photo by Santiago Blando on Unsplash

Fire grunner til å ha en sommerjobb

For mange er inntekt en viktig motivasjonskilde for å søke sommerjobb. Det er likevel flere fordeler ved å ha en sommerjobb:

Den gir deg arbeidserfaring Arbeidsgivere ser ofte etter jobbsøkere med erfaring utenom skole/studier, også når det rekrutteres til stillinger for nyutdannede. Og selv om en studierelevant jobb gir det aller største fortrinnet, er det viktig å være klar over at all arbeidserfaring er en fordel. Så godt som all arbeidserfaring kan, på en eller annen måte, overføres til andre stillinger.

Den utvider nettverket ditt og gir verdifull referanse – En sommerjobb gir deg muligheten til å utvide nettverket ditt. De nye bekjentskapene kan gi tilgang til flere muligheter på arbeidsmarkedet. Er arbeidsgiveren fornøyd med jobben du gjør, kan dette også gi deg et viktig fortrinn ved at du kan oppgi referansepersoner som gir deg gode skussmål når du søker nye jobber.

Du får utvikle relasjonskompetansen din – Uansett hvilken jobb du har eller søker på, er det viktig å komme godt overens med kolleger, ledere, kunder og selgere. Sterke mellommenneskelige ferdigheter er viktige for å gjøre det bra på arbeidsplassen. Uten sosiale ferdigheter er det nok mange arbeidsgivere som finner det vanskelig å tilsette deg. Dette er en ferdighet en sommerjobb bidrar til å utvikle.

Noen tips før du søker sommerjobb

  1. Tenk gjennom hva som er det viktigste for deg. Er det å tjene mest mulig penger? Få relevant erfaring? Eller få foten innenfor en bedrift du ønsker å jobbe i?  
  2. Gi sommerjobben førsteprioritet. Vent med ferieplanleggingen til etter du har fått jobben. Mange bedrifter kan trenge ekstrahjelp på kort varsel.
  3. Vær fleksibel. Det er mange muligheter i ulike jobber.
  4. Tilpass CV og søknad til stillingene du søker på. Ta hensyn til hvilken kompetanse, erfaring og egenskaper du har som er relevant for de forskjellige jobbene. Start søknadsbrevet med å få frem din motivasjon for å søke stillingen. Søk på utlyste stillinger, kontakt vikarbyråer, forhør deg om sommerjobber i nettverket ditt, og send åpne søknader til steder du ønsker å jobbe.
  5. Se etter ledige sommerjobber på flere jobbportaler og aktuelle bedrifters hjemmesider.
  6. Får du ikke betalt jobb i sommer, kan du vurdere å jobbe frivillig. Det kan gi deg verdifull arbeidserfaring som gjør det lettere å få jobb neste gang.

Du kan melde deg på våre kurs og/eller bestille individuell karriereveiledning gratis på Karrieresenter Østfold.

Lykke til med jakten på sommerjobben!

Denne bloggen ble postet første gang i april 2021