Et godt nettverk kan øke dine jobbsjanser

Et godt nettverk kan øke dine jobbsjanser

Nettverket ditt kan skape nye muligheter. Kanskje også gi deg din neste jobb. Her er noen tips til hvordan du kan gå fram.

Et nettverk er rett og slett summen av alle menneskene du kjenner. Et jobb-nettverk er dem som kan være til hjelp for deg hvis du for eksempel leter etter en jobb. Og som du vel å merke kan hjelpe til gjengjeld. Ofte er det en god idé å starte med det siste – å hjelpe andre. Da viser du deg fram som en man kan ha tillit til og stole på. Etter dette første grunnarbeidet, kan du ta fatt på disse punktene:

  1. Tenk gjennom hvilken jobb, arbeidsplass eller bransje du ønsker å sikte deg mot. Da er det lettere å bygge et nettverk. Kartlegg nøkkelpersoner innenfor arbeidsplassen eller bransjen. For eksempel personer som har samme type jobb som du kan tenke deg, ledere eller HR-medarbeidere med ansvar for rekruttering. Er det noen av disse du kan kontakte – for eksempel sende en epost til for å spørre om ting du lurer på?
  2. Mobiliser venners venner. Har du en bekjent eller et familiemedlem som kjenner noen i den bransjen eller arbeidsplassen du har blinket deg ut? I så fall kan du be ham/henne om å introdusere deg for den personen.
  3. Finnes det allerede etablerte nettverk du kan knytte deg opp mot? Et stikkord er bransjeforeninger. Kommunikasjonsforeningen arrangerer digitale nettverksmøter for noen av sine medlemmer. Et liknende tilbud finnes for nyutdannede lærere. Bygg-, anleggs- og eiendomsbransjen tok nylig initiativet til dette nettverksforumet. Kan du finne relevante nettverk i din bransje?
  4. Bruk sosiale medier som LinkedIn aktivt. Sørg for å ha en oppdatert LinkedIn-profil, kommenter gjerne andres innlegg og ta kontakt med personer du tenker kan være interessante. Her er noen tips til hvordan du kan utnytte LinkedIn best mulig.
  5. Tenk langsiktig. Produkter, arbeidsplasser eller bedrifter kan fort forsvinne. Men menneskene du knytter til deg er der (for deg) også om fem eller ti år, sier den amerikansk-norske coachen og foredragsholderen Rick Salmon. I dette gratis webinaret i regi av Innovasjon Norge forteller han hvordan du kan bygge et jobb-nettverk gjennom fem faser. De fem fasene er: knytt kontakt, vær generøs, ta ny kontakt, bygg tillit og vedlikehold nettverket ditt. (NB: webinaret krever innlogging med Bank-ID, men er åpent for alle.)

Vi i Karrieresenter Østfold kan fortelle mer om verdien av gode jobb-nettverk. Bestill time hos oss, og vi hjelper deg gjerne!