Hull i CV-en, hva gjør jeg?

blogg hull i CV

Et lite hull i CV-en på noen uker eller måneder skaper sjelden noen utfordringer i jobbsøkingen. Utfordringene øker når hullet blir stort eller at det blir mange små hull. At disse hullene skaper utfordringer for deg som arbeidssøkende, er det ingen tvil om. Uansett lengde og antall arbeidsopphold, er det viktig at du er ærlig og ikke forsøker å pynte på sannheten. Foto: Photo by Javier Molina on Unsplash

Se film for tips om hull i CV og alt om jobbsøking

Vend situasjonen til din fordel

Mange opplever å havne utenfor arbeidslivet i en periode av livet. Årsaken til fraværet kan være mange, for eksempel sykdom, arbeidsledighet eller andre livshendelser.

Felles for alle årsakene til hull i CV-en er at de kan ha gitt deg verdifull livserfaring. Uansett årsak til at du ikke har vært i jobb eller utdanning: Hva har du lært av det du har vært igjennom? Ha søkelyset på det du kan, og at du er en ressurs for arbeidsgiver.

Vær aktiv

Har du først havnet i en situasjon der du står utenfor arbeidslivet – forsøk å fylle hullene med annet innhold. Gå på kurs, jobb frivillig eller lignende. Det er viktig at du viser en vilje til, og interesse for å jobbe.

Få frem din motivasjon og hvem du er

Har du hull i CV-en som kan skape tvil hos arbeidsgiver, er det viktig at du legger inn den innsatsen som kreves for å overbevise bedriften om at du er verdt å satse på.

Det er et generelt råd for alle jobbsøkere å vise engasjement og være klar på motivasjon for jobben, men for deg med hull i CV-en er det ekstra viktig. Du må sørge for å vise arbeidsgiver hvem du er, hva du kan bidra med og hvorfor det er trygt å ansette deg.

Gjør grundig forarbeid og lær arbeidsgiver å kjenne slik at interessen din fremstår som oppriktig. Vis at du er målrettet, at du vil tilbake til arbeidslivet, at du vil gjøre nytte for deg, og at du har det som trengs for å bidra.

Refleksjon og ærlighet varer lengst

Er du arbeidssøker, er du i en konkurransesituasjon og det er lov å presentere dine erfaringer på en positiv måte, men ikke dekk over sannheten. Arbeidsgivere foretrekker ærlighet. Et ærlig og reflektert svar på hvorfor CV-en din har huller kan gi deg en fordel. Det får deg til å fremstå som trygg og troverdig. Og en trygg og troverdig ansatt er gull verdt for enhver arbeidsgiver.