Huskeliste til deg som er jobbsøker i disse koronatider

blogg huskeliste til deg som er jobbsøker i disse koronatider

Korona-krisen har gjort at tusenvis av nordmenn er permitterte. Midt i mai kom det tall over arbeidsledige fra NAV, som viste at 372.500 personer, eller nærmere 14 prosent av arbeidsstokken, nå er helt eller delvis arbeidsløse. En veisøker ringer oss på Karrieresenter Østfold og lurer på om vi fortsatt tilbyr Korona-veiledning. Jeg spør om det er karriereveiledning han mener, og han begynner å le og sier: «Nå er jeg så stressa at jeg lager egne ord. Jeg trenger veiledning rundt jobbsøking pga. Korona-situasjonen. Har du tid til meg?» Foto: Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Se film for tips til jobbsøkingen

Alt blir bra?

Denne veisøkeren og flere med ham har på grunn av Korona-situasjonen vært permittert siden mars. Hans første tanke var at dette blir bare for en periode og at det vil ordne seg. Dessverre så har det ikke ordnet seg, det har blitt verre, og permitteringen har blitt til oppsigelse. I permitteringsperioden har han gjort det som har blitt krevd av ham i forhold til NAV for å kunne motta ytelser. Han har registrert seg som arbeidssøker, søkt dagpenger, sendt meldekort og registrert sin CV hos NAV. Utfordringen er at han ikke har vært en aktiv jobbsøker og føler at han nå har «sløst» bort flere måneder. I samtalen uttrykket han et ønske om en liste med tips som kunne hjelpe han med å få oversikt og til å se sine muligheter. Han mente at dette kunne gi ham mestringsfølelse og få en følelse av mer kontroll over sin situasjon, samt at det kunne hjelpe ham med å sette i gang aktiviteter som kan føre til ny jobb.

Vår samtale førte til følgende huskeliste:

  1. Få oversikt over dine rettigheter, ytelser og din økonomi. NAV er en viktig kilde for slik informasjon.
  2. Jobb med CV-en din og få den så oppdatert og informativ som mulig. Gjør dette hos NAV og andre steder du er registrert som jobbsøker som jobbsøkerportaler, bemanningsbyråer og LinkedIn. Husk at det er mange bedrifter og arbeidsgivere som aktivt leter etter potensielle arbeidstakere disse stedene.
  3. Tenk gjennom hva du er god på, hvilken retning du ønsker og hva som betyr mest for deg i en ny jobb. Bli god på å sette ord på hva du kan, hvem du er og hva du vil. Det er viktig å være bevisst disse tingene slik at jobbsøkingen blir både bedre og enklere.
  4. Er det lenge siden du søkte jobb sist? Da er det kanskje på tide å friske opp din jobbsøkerkompetanse. Den største endringen for mange er at jobbsøkingen er blitt så digital. På vår nettside og på NAV finner du mye relevant informasjon.
  5. Bli kjent med arbeidsmarkedet i din region og vær en aktiv jobbsøker. Bruk flere strategier for å finne og komme i kontakt med aktuelle arbeidsgivere. Følg med på utlyste stillinger i sosiale medier, på NAVs nettsider, på finn.no og andre jobbportaler. Og har du ikke ennå gjort det, registrer deg som arbeidssøker på NAV og hos rekrutteringsbyråer slik at du er klar når arbeidsmarkedet igjen etterspør arbeidskraft.
  6. Mange stillinger lyses ikke ut så husk å informer ditt nettverk om at du er på jakt etter jobb.
  7. Vær åpen og nysgjerrig: Det kan hende du i en periode må være mer fleksibel og vurdere andre stillinger enn du gjorde før korona-krisen.
  8. Få orden på din dokumentasjon og dine attester. Er det papirer du mangler eller som er mangelfulle er det lurt å få ryddet opp i dette. Dette er viktig både for jobbsøkingen, men også hvis det er aktuelt å søke opptak til kurs, skole eller studie.
  9. Fyll opp ventetiden med å få formalisert din kompetanse eller fylle på med ny kompetanse. I disse tider er det flere aktører som legger til rette for at arbeidssøkere kan få kompetanseheving. Dette er viktig og nyttig både for deg, samfunnet og arbeidsgiverne.

Synes du denne listen var utfordrende og ønsker noen å snakke med? Eller ønsker du å lære mer om det å være en god jobbsøker? Da er du velkommen til gratis veiledning og kurs hos oss ved Karrieresenter Østfold. Bor du ikke i Østfold kan du ta kontakt med et av de andre offentlige karrieresenterne i Norge.