Hvilke muligheter har jeg med min kompetanse?

blogg hvilke muligheter har jeg med min kompetanse

Dette er et spørsmål mange stiller i karriereveiledning. Noen er arbeidsledige, andre har hatt samme jobb i årevis og lurer på hva annet de kan gjøre, mens andre igjen har møtt «veggen» og må tenke nytt. Uansett hva din situasjon er; i denne bloggen deler vi et verktøy du kan ta i bruk for å få oversikt over arbeidsgivere og dine muligheter. Foto: Photo by Nifty Leather on Unsplash

Se film om jobbsøking

Let etter potensielle arbeidsgivere selv

Å ha oversikt over bedrifter som trenger din kompetanse kan gi deg mange fordeler som arbeidssøker. En ny bedriftsundersøkelse fra Nav viser at bedrifter i dag rekrutterer 42% av sine ansatte gjennom egen nettside, bekjente, sosiale medier og åpne søknader, mens bare 27% blir rekruttert gjennom stillingsbaser som nav.no og finn.no. Det betyr at du som jobbsøker i stor grad må «finne» dine potensielle arbeidsgivere selv. Leter du kun etter utlyste stillinger vil du begrense mulighetene dine.

Utdanning.no

Nettstedet utdanning.no, er en offentlig, kvalitetssikret kilde til informasjon om mange yrker. Her kan du utforske og få oversikt over arbeidsgivere som ansetter din kompetanse i ditt geografiske område. Nettstedet kan brukes på flere måter:

Finn aktuelle arbeidsgivere

Dersom du liker faget ditt eller arbeidsoppgavene dine, kan du starte med å skrive rollen eller yrkestittelen din i søkefeltet. Pass på å trykke på «yrke», da kommer en side med informasjon om dette yrket. Her går du videre inn på «bransjer» og avgrenset søket ditt geografisk. Når du trykker «søk» kommer en oversikt over arbeidsgivere som har ansatte i denne yrkestittelen i ditt geografiske område opp.

Finn mer informasjon om arbeidsgivere

Ved å gå videre og trykke på hver enkelt arbeidsgiver i oversikten, finner du informasjon om antall ansatte, type kompetanse i bedriften og kontaktinformasjon. Går du videre inn på firmaets nettside og lese mer, kan du finne ut om denne arbeidsgiveren er interessant for deg. Kanskje finner du kjente blant firmaets ansatte eller oppdager bedrifter du ikke visste om, rett i nærheten? Ofte vil du også finne informasjon om hvordan de ansetter, og om de tar imot åpen søknad. Finner du ikke slik informasjon, er det er godt utgangspunkt for å ta kontakt og spørre hvilke muligheter du har med din kompetanse, hva du trenger av kurs/videreutdanning/erfaring for å kvalifisere deg når det blir en ledig stilling, og om de vil ha en åpen søknad fra deg.

Oppdag nye muligheter

Har du lyst til å bruke kompetansen din på en ny måte eller ta mer utdanning? Da kan «jobbkompasset» på utdanning.no være et spennende sted å starte for deg. Her får du først oversikt over alle bransjer, og kan gå inne på alle du syns ser interessant ut. Ved å trykke på en bransje, kommer en helt rekker yrker opp. Herfra kan du finne ut mer om de ulike yrkene ved å trykke på hvert enkelt. Da komme du inn på den samme siden som er omtalt over med all informasjon om yrket og listen med arbeidsgivere som har ansatte i yrket.

Kartlegg din kompetanse og utforsk dine muligheter ytterligere

Vet du ikke hva du passer til, har problemer med å sette ord på det du kan eller trenger hjelp til jobbsøking? Da er du velkommen til karriereveiledning eller kurs her på Karrieresenter Østfold.