Hvilket yrke passer for meg?

Hvilket yrke passer for meg?

Skulle du ønske noen bare kunne fortelle deg hvilket yrke du passer til? Det er det dessverre ingen som kan, og det kan oppleves både ensomt og vanskelig. Har du det slik, kan det å tenke gjennom ett eller flere av spørsmålene og tipsene under, og notere ned det du oppdager, gjøre deg mer sikker i valg av jobb eller yrkesretning. Foto: Christina @ wocintechchat.com on Unsplash

Hvorfor skal du gå på jobb?

Det å oppleve motivasjon og arbeidsglede vil bli viktig både for deg og dine fremtidige arbeidsgivere. Hva skal være dine viktigste grunner til å stå opp og gå på jobb, dag etter dag? Du kan jo bare holde på med det du liker og interesserer deg for hjemme? “For å tjene penger”, tenker du kanskje. Og hva mer skal til for at du skal ha lyst til å gå på jobb? Skriv ned dine to-tre viktigste grunner. Hvordan kan jobben bidra til at disse punktene blir oppfylt? Noter ned dine ønsker. 

Hvem vil du være på jobben?

Vi har alle mange ulike personlige egenskaper som vi tar i bruk i ulike sammenhenger. Du viser kanskje noen sider av deg selv i møte med nære venner, andre på fest med vennegjengen og andre igjen til medstudenter eller på jobben. Hvilke sider av deg selv ønsker du å ta i bruk på jobben? Vil du vise din sosiale lekne side, eller vil du være effektiv og bestemt? Hvordan vil du at kunder, kollegaer eller sjefen skal beskrive deg? Skriv ned 4-5 personlige egenskaper. Hvordan må jobben være skal for at du skal får ta disse i bruk? Noter ned bak hvert punkt. 

Hva skal til for at du skal trives i en jobb?

Hva skal til for at du i fremtiden skal dra hjem fra jobb med en god følelse og tenke at du trives på jobben? Hva har skjedd på jobben da? Hvem har du møtt der, og hva har du gjort?  

Kanskje det første som dukker opp hos deg er kollegaer og et godt arbeidsmiljø? Eller kanskje det er å gå hjem med en god følelse av å ha gjort en god jobb, gjort noen glad eller noe helt annet? Noter ned de tingene du trenger.  

Prøv så å beskrive «drømmesituasjonen» som kan gi deg denne gode følelsen av trivsel. Dersom kollegaene og arbeidsmiljø er det viktigste for deg, kan du prøve å se dem for deg. Hvor mange jobber du sammen med; en, fem, tjue eller flere? Er de menn, kvinner eller en blanding? Er det er stor arbeidsplass med kantine? Eller er det et mindre sted der dere sitter sammen på et lunsjrom?

Hva snakker dere om; fotball, barna deres, neste fjelltur, eller diskuterer dere fag, viktige nyhetssaker eller filosofiske spørsmål? Er det en livlig gjeng som prater i munnen på hverandre, eller snakker dere rolig sammen, lytter og gir rom for ettertanke? Hva gjør dere sammen i jobben? Er det flere som har de samme oppgavene som deg eller jobber dere med ulike ting der du har ansvar og er ekspert på ditt felt? Er det en arbeidsplass der dere hjelper og støtter hverandre, eller er det en gjeng som syns det er gøy å ta initiativ, konkurrere litt og få belønning hvis de yter litt ekstra? 

Noen kan se slik fremtidsbilder svært klart, andre får kanskje bare tak i noen ledetråder. Noter ned det du oppdager enten som en beskrivelse eller som stikkord.

Hvordan vil du leve og hvor skal du bo?

Yrket som passer for deg, vil gi deg mulighet til å leve det livet du ønsker å leve. Noen ønsker å bruke livet sitt til å reise jorda rundt eller redde verden. Andre ser seg selv i en krevende, spennende jobb som gir dem status. Andre igjen ønsker seg et helt vanlig «A-4 liv» med nok tid og overskudd til barna sine, familie, venner, eller en viktig hobby som musiker eller kunstfotograf.  

Vi vet ingenting om fremtiden og det er ikke sikkert livet vil gå slik du ønsker, men skulle det skje, ville det være synd om yrket ditt var hindringen. Start med å beskrive livet ditt om 10-15 år, slik det vil se ut om alt går slik du håper. Deretter lager du en ønskeliste til arbeidstid, stillingsstørrelse, lønnsnivå, reisevei fra stedet du ønsker å bo, jobbtrygghet/stabilitet og andre ting som skal til for at jobben skal bidra til dette livet. 

Hva stresser deg og tapper deg for energi?

Yrket du velger bør bidra til god psykisk og fysisk helse, sånn at du slipper å bli helt utslitt og til slutt sykemeldt. Det er bare du som kjenner din kropp og dine energityver. Tenk tilbake på livet ditt, på ting som har skjedd både privat, på skolen og i jobb: Hva har tappet deg for energi, gjort deg lei, tom, sint, usikker eller sliten? Hva har stresset deg skikkelig? Har du fysiske skader eller utfordringer? Hvordan kan jobben forverre disse plagene? 

Lag en liste over alt som kan skade helsen din. Ta så for deg punkt for punkt, og beskriv hva du trenger for å beholde overskudd og arbeidsglede. Blir du sliten av å forholde deg til mange mennesker? Da skriver du kanskje «mulighet til å jobbe uforstyrret på et eget kontor». Blir du utslitt av å sitte alene; «møte mennesker og ha liv og røre rundt meg». Disse punktene kan bli viktige for å avgjøre om et yrke vil fungere for deg. 

Hva er du flink til?

Det finnes tusenvis av yrker, og blant disse mange som du kan bli flink til. Utfordringen med å velge utdanning er at du enda ikke har lært deg å utføre arbeidsoppgavene i de yrkene utdanningen fører til. Er du ung eller har liten arbeidserfaring vet du kanskje heller ikke hva som «bor i deg», og hva du kan få til i fremtiden. For å bli kjent med deg selv og dine styrker er det derfor viktig at du gir deg selv lov til å lære, prøve og feile, uten å ta det som et nederlag. Det beste du kan gjøre akkurat nå, er å gå ut med et åpent sinn og skaffe deg så god oversikt som mulig over hvilke muligheter som finnes og hva som skal til for å lykkes i disse yrkene. 

Et lurt sted å starte er å gå inn på jobbkompasset. Her finner du oversikt over yrker innen ulike bransjer, og kan lese alt om hvilke arbeidsoppgaver og personlige egenskaper som kreves i de ulike yrkene. Du kan også høre noen fortelle om yrket ved å gå inn på Youtube. Lag en liste over de yrkene du tror vil passe til deg og dine evner. Kjenner du noen, eller noen som kjenner noen, som har et eller flere av yrkene på listen din? Be denne personen fortelle om yrket sitt. Du kan også spørre om å være med på jobben en dag. Dette er ikke mulig i alle yrker, men lar det seg gjøre, kan det å få «jobbskygge» på en arbeidsplass være den aller beste måten å finne ut om yrket kan passe for deg.  

Behov for karriereveiledning?

Er du fortsatt usikker på yrkesvalget ditt? Da er du hjertelig velkommen til gratis karriereveiledning ved Karrieresenter Østfold. I veiledning kan du utforske dine interesser og muligheter enda mer og/eller få snakke med en veileder om valget ditt. Du kan lese mer om tilbudet vårt og bestille time her.