Karriere = veien som blir til

Karriere = veien som blir til

Hva er egentlig karriere? I dag vil nok mange mene at ordet reise er mer dekkende – og langt mer inspirerende! – enn den inngrodde forestillingen om en stige du klatrer oppover, mot et fastlagt mål.

«Stopp myten om det lineære liv», skrev Rie Thomsen nylig. Hun er professor ved Universitetet i Sørøst-Norge og Aarhus Universitet, og en sentral fagperson innenfor nordisk karriereveiledning. Thomsen har jobbet mye med ungdom og utdanningsvalg. Hun oppfordrer de unge til å senke skuldrene, ikke være redde for å velge «feil» og ikke tro at livet følger en planmessig rød tråd.

En godt skrevet CV er vel og bra. Men karriere handler også mye om hva som ikke står i CV-ene og LinkedIn-profilene våre, skal vi tro Rie Thomsen. «CV-ene sier ingenting om dyrlegedrømmen som gikk i knas da lukten av brent blod ble for overveldende… LinkedIn avslører heller ikke at en skilsmisse åpnet nye veier, eller at kjærestens jobbskifte førte til et nytt studium.»

Skjulte spikre og lykketreff

Rie Thomsen (og kollegaen Mathilde Tronegård, som hun skrev artikkelen sammen med) er her helt på linje med karriereteoretikeren Tony Watts. Han definerte karriere som individets progresjon eller reise gjennom liv, læring og arbeid. Denne reisen er ikke en rett linje, men full av omveier, blindspor, humper, skjulte spikre som stikker hull på drømmer, men også lykketreff og strålende oppdagelser. 

En annen karriereteoretiker, John Krumboltz, tar denne tanken enda et skritt videre. Han tok til orde for det han kalte planlagte tilfeldigheter. Med det mente han at vi bør ikke la altfor fastlagte mål stenge for tilfeldige muligheter, men tvert imot legge til rette for at slike muligheter kan oppstå. Tanken hans var ikke at vi skal la oss drive viljeløst av sted, men at du ikke alltid vet på forhånd hva du trives med og mestrer, og at det hender du blir overrasket. For eksempel over læreryrket du trodde du mislikte, etter at du hadde vært lærervikar rett etter videregående og gått motløs ut av klasserommet. Men så måtte du en dag si noen ord til en forsamling på jobben, og merket at jammen var dette ganske artig likevel.

Ha viskelæret klart

Hvis du ser for deg karriere som en reise, så blir kanskje jobb- eller utdanningsvalg litt mindre skummelt og alvorstungt? For vi vet jo at på reiser kan mye skje.

Karrierer kan gå opp, ned eller til siden, avslutter Rie Thomsen. «De unge kan velge én vei og så velge en annen og atter en annen. Akkurat som vi selv har gjort. Og hører de til dem som gjerne vil legge planer, så er det også helt ok. Men det er godt å gjøre det med blyant og viskelær for hånden.»