Jeg er permittert, hva gjør jeg nå?

permittert-tips

Har du blitt permittert og er usikker på hva du skal gjøre? Kanskje er det nå du skal ta det kurset du aldri har fått tid til? Eller endelig få oppdatert CV-en og LinkedIn-profilen din? Det kan være lurt å benytte muligheten til å fylle på med kompetanse og ha øynene åpne for andre jobbmuligheter. Nedenfor kommer vi med noen gode tips til deg som har blitt permittert. Foto: Photo by Anthony Tran on Unsplash

Bytte jobb? Se film om alt du trenger å vite om jobbsøking

“Jeg har jobbet med dette i alle år, jeg kan ikke noe annet”  

Vi som jobber med karriereveiledning, møter ofte mennesker som synes det er vanskelig å sette ord på sin egen kompetanse. Det er lett å tenke at “Jeg har jobbet med dette i mange år, det er alt jeg kan”. Karriereveiledning kan bidra til at du kan løfte blikket, sette ord på egen kompetanse og erfaring og oppdage at du kan ganske mye likevel. Ved å kartlegge din kompetanse, med eller uten en veileder, og få litt drahjelp til å oppdatere CV-en din, er det kanskje lettere å se at du faktisk har gjort ganske mye likevel.

“Hva om jeg mister jobben?” 

I 2020 var det en dramatisk økning av permitterte i Norge da vi ble rammet av en pandemi. Til tross for stadige forlengelser av permitteringsordningen, er det naturlig om du kjenner på en usikkerhet for hva som vil skje videre. “Hva om jeg mister jobben?”. “Kommer jeg til å få meg ny jobb når det er så mange andre som skal konkurrere om de samme jobbene?”. “Hvordan skal jeg klare å motivere meg til å søke ny jobb når jeg egentlig ikke vil bytte jobb?” Heldigvis finnes det noen grep du kan ta: 

Tips til deg som er permittert: 

  • Få oversikt over rettighetene dine, ytelser og økonomien din. På nav.no finner du mye god informasjon for deg som er permittert. 
  • Bruk tid på å oppdatere CV-en din. Her får du gode tips til hvordan du kan sette opp en god CV.  
  • Tenk gjennom hva du er god på, hva du liker å gjøre og hva som er viktig for deg i livet. Det å sette ord på behovene dine kan hjelpe deg i prosessen.  
  • Kanskje er det lenge siden du søkte jobb sist? Da kan det være lurt å melde seg på et webinar om jobbsøking for å få gode tips om både CV, søknad, jobbintervju og andre temaer relatert til jobbsøking. 
  • Følg med på utlyste stillinger i sosiale medier, på NAVs nettsider, på finn.no og andre jobbportaler. Husk også å registrere deg som arbeidssøker på nav.no. 
  • Fyll på med kompetanse! Meld deg på gratis kurs og webinarer. Les bøker og artikler som bidrar til å øke din kompetanse. 

Nye jobber oppstår

Det er helt normalt om du kjenner på både uro, bekymring og mangel på motivasjon om du har blitt permittert. Det er lett å gå inn i boble av negative tanker og håpløshet og vanskelig å tenke at du bør løfte blikket og se hvilke muligheter som finnes. Jevnlige overskrifter i media om bedrifter som går konkurs, er ikke nødvendigvis med på å bidra til å øke motivasjonen. For ja, en del bedrifter går konkurs, men det er viktig å huske at det parallelt etableres nye og spennende arbeidsplasser.

Vil du ta utdanning eller søke jobb? 

Enten du velger å ta utdanning eller begynne å søke jobb, kan det være en idé å starte med å kartlegge kompetansen din. Hva har du av formell utdanning? Hvilken arbeidserfaring har du? Har du en oppdatert CV? Ved å være bevisst på dette kan det bidra til økt motivasjon dersom du har blitt permittert og ønsker å søke jobb. Dersom du ønsker å snakke med en veileder og se på hvilke muligheter som finnes for deg basert på din bakgrunn, dine ønsker og behov, kan du bestille gratis veiledning her>>.

Lykke til!

Dette innlegget ble publisert første gang 02.mars. 2021