Nyankomne flykninger har både rett og plikt til å gjennomføre kompetansekartlegging og karriereveiledning. Personer med midlertidig kollektiv beskyttelse, i hovedsak ukrainske flyktninger, har kun rett. Ikke plikt. Nå foreslås det å spisse introduksjonsprogrammet med mer arbeidsrettet innhold slik at deltakeren får verktøyene de trenger for å komme i arbeid.
Etter at nye integreringslov trådte i kraft i 2021 har alle nye flyktninger som er i målgruppen for introduksjonsprogram, flyktninger mellom 18 og 55 år og familiegjenforente både rett og plikt til å gjennomføre kompetansekartlegging og karriereveiledning. Det betyr at karriereveiledning av nyankomne flyktninger er blitt en lovpålagt oppgave tillagt fylkesvise karrieresentrene. Etter endt veiledning bør det gis en anbefaling om arbeid eller utdanning for den enkelte flyktning innenfor rammen av introduksjonsprogrammets innhold, omfang og varighet. Hovedmålet er å styrke deltakernes muligheter til å kvalifisere seg for utdanning eller arbeid i Norge.
Midlertidige lovendringer for personer med midlertidig kollektiv beskyttelse
I februar 2022 begynte flyktninger å komme fra Ukraina. Tilstrømningen var omfattende og situasjonen i Ukraina og nærområdene var uforutsigbar, myndighetene måtte ta høyde for et høyt antall fordrevne. Ukrainerne ble gitt midlertidig kollektiv beskyttelse. For å forenkle arbeidet med å ta imot ukrainske flyktninger, vedtok Stortinget 7. juni 2022 en midlertidig lov med regulering for en rekke ulike sektorer, herunder barnevernet, skolevesenet, helsevesenet og integrering, inkludert endringer i Integreringsloven. For vårt fagfelt var den viktigste endringen at ukrainske flyktninger har rett, men ikke plikt, til å gjennomføre kompetansekartlegging og karriereveiledning. Det gjelder også deltakelse i introduksjonsprogram.
Midlertidighet og uvissheten skaper utfordringer
Situasjonen i Ukraina har vært og er fremdeles uforutsigbar. Det kan ta lang tid før ukrainske flyktninger som ønsker det, får permanent oppholdstillatelse. Midlertidighet og uvissheten skaper utfordringer, uro, utrygghet som kan også slå negativt ut for integreringen. De fleste har valgt å delta i introduksjonsprogram, språkopplæring og ønsker å gå ut i arbeid. Samtidig prøver mange å finne svar på hvor mye skal man skal investere i et liv i Norge dersom man ikke får lov til å bli. Det gjør at også karriereveiledning kan bli utfordrende. Kartleggingen av ukrainske flyktninger tyder på at de fleste har fullført videregående skole og mange har høyere utdanning. Dette gjør at introduksjonsprogrammet for dem er tidsbegrenset, vanligvis inntil seks måneder, som kan etter vurdering forlenges med inntil seks måneder slik at samlet tid i programmet kan bli 1 år. Målet med et slik kortvarig program er i de fleste tilfeller å komme raskt i arbeid. Det er flere utfordringer knyttet til å få ukrainske flyktninger så raskt ut i arbeid, som norskkunnskaper, godkjenning av utdanning, manglende kunnskap om arbeidsmarkedet og få ufaglærte jobber.
Karriereveiledning og arbeidsrettet introduksjonsprogram
Sammenlikninger med andre land er sysselsettingsgraden blant ukrainere i Norge så langt er relativ lav. Derfor har regjeringen intensivert innsatsen for at ukrainske flyktninger kommer raskere i jobb og foreslår å spisse introduksjonsprogrammet med mer arbeidsrettet innhold.
De midlertidige endringer i integreringsforskriften har krav om minst 15 timer med arbeidsrettet innhold. Dette gjelder fra den fjerde måneden i programmet. Minstekravet kan oppfylles med språkpraksis på en arbeidsplass, deltidsjobb, kortere yrkesopplæringer/kurs, forskjellige arbeidsmarkedstiltak i regi av NAV. Denne listen er ikke uttømmende og kan utvides/tilpasses slik at deltakerne får verktøyene de trenger for å komme i arbeid. Regjeringen mener at suksessfaktorer er mer fleksibel norskopplæring, enda bedre samarbeid mellom kommuner og NAV, og til slutt samarbeid med arbeidsgivere.
Med tanke om alle de utfordringene ukrainske flyktninger har med midlertidighet og uforutsigbarhet, lovendringer i integreringsloven, satsing på arbeidsrettet introduksjonsprogram, mener vi at karriereveiledning er et viktig verktøy for å lykkes i arbeidet.
Karrieresenter Østfold gjennomfører daglig karriereveiledning av nyankomne flyktninger, har profesjonelle og kompetente karriereveiledere med lang erfaring. Jobber du med nyankomne flyktninger, både ukrainske og alle andre, og har karriererelaterte spørsmål om deres muligheter kan du lett kontakte oss på vår nettside.