I Norge har vi etablert et helhetlig system for livslang karriereveiledning hvor alle med behov skal ha tilgang til offentlige karriereveiledningstjenester. Uavhengig av hvor, hvordan og av hvem veiledningen tilbys, er det et klart mål at tjenestene holder høy kvalitet. For å styrke kvaliteten er det utviklet et nyttig verktøy – Kvalitetsrammeverket – et verktøy for alle som jobber med karriereveiledning.
Karriereveiledning er en tjeneste for hele befolkningen, både unge og voksne, som har behov for hjelp og støte til å ta valg når det gjelder utdanning, opplæring og arbeid, og til å håndtere egen karriere. Karriereveiledning tilbys individuelt og i gruppe, både fysisk og digitalt, og foregår i alle deler av utdanningssystemet, ved fylkesvise karrieresentrene og hos NAV.
Hva er kvalitetsrammeverket?
I NOU 20126:7 Norge i omstilling ble det anbefalt å utvikle et nasjonalt kvalitetsrammeverk for å sikre høy kvalitet i karriereveiledningstjenestene. Hensikten med å utvikle et tverrsektorielt nasjonalt kvalitetsrammeverk var å gi alle som jobber med karriereveiledning, både praktikere, ledere og beslutningstakere et nyttig verktøy for å styrke kvaliteten i tjenestene. I 2017 fikk Kompetanse Norge (nå en del av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse) i oppdrag å utrede og utvikle rammeverket. I oktober 2020 ble Nasjonalt kvalitetsrammeverk for karriereveiledning lansert på nettstedet Kvalitet i karriereveiledning .
Kvalitetrammeverkets fire hovedområder
Kvalitetsrammeverket består av fire definerte hovedområder:
- Kompetansestandardene beskriver hvilke kompetanser karriereveiledere bør ha i de sju definerte kompetanseområdene for å ivareta sine roller på en måte som fremmer kvalitet i tjenesten. Her finner vi spesifiserte beskrivelser hva som anses som tilstrekkelig kompetanse og på hvilket nivå den bør være. I tillegg til de tverrsektorielle kompetansestandardene er det utviklet kompetansestandarder for karriereveiledning i skolen.
- Karrierekompetanse. En viktig målsetting for karriereveiledning er å styrke veisøkernes evne til å håndtere liv, læring og arbeid gjennom ulike forandringer og i overganger. Dette området inkluderer modellen Karrierelæring i kontekst, Karriereknappene og inspirasjonsverktøyet Din karrierelæring.
- Etikk.God etisk praksis er avgjørende for kvalitet i karriereveiledning. Dette området inneholder et etisk løfte, etiske retningslinjer og en refleksjonsmodell som kan brukes som en støtte for å gi refleksjonen en strukturert og systematisk for. I tillegg finnes verktøyet Etikkort som gi oss relevante samtalestartere og treffende beskrivelser av situasjoner med etiske utfordringer og dilemmaer som utgangspunkter for egen og felles refleksjon.
- Kvalitetssikring er sentralt for utviklingen av gode tjenester. Dette området inkluderer Kvalitetsmodellen som identifiserer syv viktige innsatsområder for kvalitet, med utbyttet av karriereveiledning i sentrum. Det består også av verktøyet Vår kvalitet som bidrar til å kartlegge, planlegge og prioritere videre kvalitetsutvikling. Til sammen gir dette både praktikere, eiere, leder og de som har ansvar på systemnivå et solid grunnlag for å diskutere, definere, vurdere og utvikle kvalitet i karriereveiledningstjenestene i alle sektorer.
Kvalitet krever kontinuerlig innsats
Kvalitet i karriereveiledning kommer ikke av seg selv. Det er alltid et resultat av et kontinuerlig fokus, systematisk arbeid og langsiktig utvikling.
Ved Karrieresenter Østfold bruker vi rammeverket aktivt både i kvalitetsutvikling og som inspirasjon for faglig refleksjon. Kvalitetsrammeverket har kun verdi dersom det tas i bruk av karriereveiledere, ledere og tjenesteeiere i alle sektorer og nivåer. Vi håper denne artikkelen bidrar til økt kjennskap til rammeverket i hele fag- og praksisfeltet, og inspirerer til å jobbe målrettet med kvalitetsutvikling i karriereveiledning.