Skal du søke utdanning gjennom samordna opptak? Her har du noen gode råd og viktige frister!

Uansett om du har bestemt deg for utdanning eller ikke, er det absolutt viktigste at du søker innen 15. april. Etter denne fristen, er det nemlig ikke mulig å søke lengre. Vær ute i god tid, for manglende PIN-koder, nettilgang eller andre problemer kan oppstå. Foto: Photo by Van Tay Media on Unsplash

Tenk gjennom dette før du velger utdanning

Det er viktig å tenke gjennom hvilke yrkesretninger som er interessante for deg, uten at du nødvendigvis må være fast bestemt på et konkret yrke. Ta utgangspunkt i interessene og verdiene dine, hva du kan, hvilke talenter og hvilke personlige egenskaper du har. Se dette opp mot hvilke utdanninger som ser ut til å lede i den retningen og mulighetene som finnes for å få jobb etter endt utdanning. Les mer om hva du kan gjøre for å ta et godt studievalg her.

List opp flere studieønsker og bestem deg senere

Selv om fristen for å søke er 15 april, har du fortsatt tid til å ombestemme deg. Hvis du ikke er helt sikker på hvilken utdanning du ønsker å starte på, kan det være lurt å føre opp flere studieønsker i søknaden. Du kan sette opp til sammen 10 ønsker, og disse kan du kan omprioritere eller slette helt frem til 1. juli.

Sett det du ønsker mest øverst på lista

Dersom du er helt sikker på hvilken utdanning du vil starte på, er det viktig at du setter dette ønsket øverst på lista i søknaden som din førsteprioritet. Kommer du inn på dette studieønsket, faller nemlig de andre studieønskene automatisk bort. 

Viktige frister

  • 15.april: Dette er aller siste frist for å søke eller legge til flere studieønsker i søknaden.
  • 20. april: Hvis du har søknadsfrist 15.april, er dette siste mulighet for å laste opp avsluttet utdanning og annen dokumentasjon til søknaden din.
  • 1. juli: Dette er siste frist for å omprioritere studieønsker, og siste frist for å laste opp dokumentasjon på utdanning som er fullført våren 2019.
  • 19. juli: Oversikten over ledige studieplasser legges ut klokken 09.00 denne dagen, og nye søkere kan forhåndsregistrere seg.
  • 20. juli: Nå ligger svaret på søknaden din klart, og fra klokken 09.00 kan man søke på ledige studieplasser der det ikke er flere kvalifiserte søkere på ventelisten.
  • 24. juli: Dette er siste frist for å svare på hovedopptaket. Dersom du ikke svarer på eventuelle tilbud, eller tilbud om å stå på venteliste, blir dette regnet som et nei.
  • 29. juli: Har du takket ja til venteliste? Søkere som har fått nytt tilbud, eller som har blitt studiekvalifiserte etter hovedopptaket, får nytt svar i dette suppleringsopptaket.
  • Ca. 7. august: Står du fremdeles på venteliste? Til noen studier kan lærestedene etterfylle studieplasser fra 7. august og utover.

Usikker på hva du skal velge? Få gratis karriereveiledning

Bruk oss på Karrieresenter Østfold til å veilede deg videre i å finne ut hvilken utdanning som passer deg best, eller hvordan du skal søke. Vi tilbyr gratis veiledningssamtaler i våre lokaler, på Skype eller over telefon. Du kan også ta kontakt i chaten vår på nettsiden eller på Facebook. Bestill gratis karriereveiledning enkelt her.

Lykke til med studievalget og søkingen!