Behov for å snakke med noen om studievalget ditt?

blogg snakk med noen om studievalget ditt

Det er vanlig å være usikker når man skal velge utdanning. Det er mye som er viktig å tenke på, og mange synes det er utfordrende å ta det «riktige» valget. I karriereveiledning kan du få hjelp til å gjøre et godt og gjennomtenkt utdanningsvalg. Foto: Photo by Agence Olloweb on Unsplash

Bli trygg på valget ditt

I mylderet av alle muligheter som finnes i studier og arbeidsliv, kan det fort bli overveldende å finne frem til den ene retningen du skal velge å følge. Hvor skal du i det hele tatt begynne for å nærme seg et svar? Ofte bør søket rettes innover! Det er kun du som vet hva som er rett for deg. Kanskje trenger du å bli bedre kjent med seg selv og hva du liker å gjøre? Eller kanskje du trenger å bli bedre kjent med de mulighetene som finnes for deg? For å få oversikt og bli tryggere i ditt valg av utdanning eller yrke, kan en samtale med en karriereveileder være nyttig.

Oppsøk en karriereveileder

I en veiledningssamtale kan du lære deg metoder for å ta gode valg. Du kan få hjelp til å finne ut av dine muligheter, sortere informasjon og lage en plan for hvordan du kan velge et utdanningsløp eller en yrkesvei som er riktig for deg. Kartlegging av kompetanse, interesser og motivasjon kan hjelpe deg til å finne ut hva du har lyst til å holde på med og hva du er dyktig på. Ikke minst hjelpe deg til å finne trygghet i valgene du tar. I karriereveiledning kan du blant annet:

  • Utforske dine utdanningsmuligheter og jobbmuligheter
  • Finne ut hva som motiverer deg, hva du liker og mestrer
  • Lære metoder for å gjøre gjennomtenkte og bevisste valg
  • Kartlegge din kompetanse og dine interesser

Utdanning – en inngangsbillett til arbeidslivet

Din utdanning vil være en inngangsbillett eller et springbrett til utallige jobber og videreutdanningsmuligheter senere. Arbeidsmarkedet endrer seg hele tiden og innen du er ferdigutdannet, kan situasjonen være annerledes i den bransjen du sikter mot. Alle bør forberede seg på at de må fylle på med kompetanse og utdanning gjennom karrieren, og de fleste vil bytte jobb flere ganger. Om du i dag står på startstreken av din karriere, er det derfor viktig å velge noe som du synes er interessant og meningsfylt som du tror du vil trives med og mestre. Husk også at det er lov å ombestemme seg og bytte retning underveis. Les mer om hva du kan gjøre for å bli tryggere på valget ditt her.

Usikker på hva du skal velge? Få gratis karriereveiledning

Bruk oss på Karrieresenter Østfold til å veilede deg videre i å finne ut hvilken utdanning som passer deg best, eller hvordan du skal søke. Vi tilbyr gratis veiledningssamtaler i våre lokaler, på Skype eller over telefon. Du kan også ta kontakt i chaten vår på nettsiden eller på Facebook.

Bestill gratis karriereveiledning enkelt her.

Les mer om hvordan du søker studieplass gjennom samordna opptak her.

Lykke til med studievalget!